Ugrás a tartalomra

KOPI Plágiumkereső - A fordítási plágiumok keresője

Netikett

Tartalomjegyzék

 1. Bemutatkozás
 2. Egy-egynek kommunikáció
 3. Egy-sokaknak kommunikáció
 4. Információs szolgáltatások
 5. Válogatott bibliográfia
 6. Biztonsági kérdések
 7. A készítő címe

Az emlékeztető státusa

Ez a dokumentum az Internet közösség tájékoztatására szolgál. Ez a dokumentum nem határoz meg semmilyen szabványt. A terjesztést nem korlátozza semmi.

Összefoglaló

Ez a dokumentum a Hálózati Etikett (Netiquette) egy minimális halmazát határozza meg. A különböző szervezetek szabadon módosíthatják; saját, hasonló szabályzatuk alapjául szolgálhat. Ezért a dokumentum pontosan meghatározott részekre van bontva, hogy az egyes részeket könnye(bbe)n találhassák meg. Magánszemélyek, akár felhasználók, akár adminisztrátorok szintén felhasználhatják minimális irányelvekként. Ez a feljegyzés az IETF Felelős Hálózati Használat csoportjának munkája.

A fordításról

Ez a dokumentum az RFC 1855 fordítása. Néhány helyen kiegészítettem az eredeti szöveget, igyekezvén ezt annak szellemében tenni. Mindenfajta javítást örömmel fogadok. A címem a dokumentum végén található. Sok mondat végére kéne felkiáltójel, ez elmaradt.

A szöveg nem feltétlenül tükrözi a véleményemet, sem bármelyik munkaadómét. Semmilyen felelősséget nem vállalok a dokumentum használatából vagy nem használatából eredő következményekért.

1.0 Bemutatkozás

A múltban a népesség Internet használó része az Internettel "nőtt" fel, műszaki tudással bírt, és megértette a protokollok és a szállítás természetét. Manapság az Internet felhasználók közösségében egyre többen vannak olyanok, akik újak ebben a környezetben. Ezeknek a "Newbie"-knak ismeretlen ez a kultúra és nincs szükségük a protokollok és az átvitel műszaki részleteire. Hogy ezek az új felhasználókat gyorsan az Internet közösség részéve válhassanak, ez az írás a magatartási szabályok minimális halmazát ismerteti. Ezeket aztán a különböző szervezetek és magánszemélyek a saját céljaiknak megfelelően módosíthatják. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy bárki is szolgáltassa neki az Internet elérést -- legyen az egy ISP (Internet Szolgáltató), az egyetem, vagy a cége -- annak a szervezetnek megvan a maga szabályzata a levelek és az állományok tulajdonjogáról; arról, hogy mit helyes postázni és küldeni, és hogy miképpen prezentáljuk magunkat. Feltétlenül ismerd meg ezeket, érdeklődjél a helyi illetékes(ek)nél.

Ezt az anyagot három fő részre bontottuk: egy-egynek kommunikáció, amibe a levelezés és a talk (beszélgetés) foglaltatik benne; egy-sokaknak kommunikáció, amely alatt a Usenet-et és a levelezési listákat értjük; és az információs szolgáltatások: ftp, WWW, gopher, MUD, MOO, IRC. Végül egy válogatott bibliográfiát találhatnak, referencia célokra.

2.0 Egy-egynek kommunikáció (elektronikus levél, beszélgetés (talk))

Az egy-egy kommunikációt úgy definiáljuk, amiben egy ember kommunikál egy másikkal, mintha szemtől-szembe állnának: egy dialógus. Általában, az emberekkel való társalgás normál illemszabályai az érvényesek, csak ez az Interneten még fontosabb, mert hiányzik többek között a metakommunikáció és a hangszín.

2.1 Iránymutató felhasználóknak

2.1.1 Levelezéshez

2.1.2 A talk

A talk olyan protokollok gyűjteménye, amelyek lehetővé teszik két ember interaktív párbeszédét számítógépen keresztül.

2.2 Iránymutató Adminisztrátoroknak

3.0 Egy-sokaknak kommunikáció (Levelezési listák, Usenet)

Amikor sok emberrel kommunikálsz egyszerre, akkor a mail-re vonatkozó szabályok is érvényesek. Végülis nincs nagy különbség a között, hogy egy embernek írsz egy levelet vagy sok emberrel kommunikálsz egy cikken keresztül - legfeljebb annyi, hogy így sokkal több embert van lehetőséged megbántani. Így aztán különösen fontos, hogy minél többet tudjál a közönségedről.

3.1 Iránymutató Felhasználóknak

3.1.1 Általános útmutató a levelezési listákhoz és a Usenet-hoz

3.1.2 Iránymutató levelezési listákhoz

A létező levelezési listákról és a hozzájuk való csatlakozásról sokféleképpen találhatsz információkat a Net-en. Természetesen ezen információ mellett szükséged lesz a helyiekre is; milyen szabályok vonatkoznak a levelezési listákhoz való csatlakozásra és a postázásra. Általában jobb, ha először a szűkebb környezetben kutatsz információ után és csak utána kezdesz az Interneten kutatni. Mindenesetre a news.answers hírcsoportban rendszeresen megjelenik egy lista a levelezési listákról és a csatlakozásról. Bármilyen témában keresel levelezési listát, ez egy felbecsülhetetlen értékű anyag. A válogatott bibliográfiánkban a [9,13,15]-ös anyagokból is tájékozódhatsz.

3.1.3 Iránymutató a Usenet-hoz

A Usenet egy világméretű elosztott rendszer, ami a legkülönfélébb témákban való kommunikációra ad lehetőséget. A rendszer hierarchikus, a legfelsőbb szinten a következő témák vannak: sci - tudományos; comp - számítógépes; news - magáról a Usenetról; rec - szórakozás, hobbi; soc - szociális; talk - bő lére eresztett, soha véget nem érő beszélgetések (pl. politika); biz - üzleti; alt - bármi egyéb. Az alt főcsoportba tartozó csoportok olyan értelemben is alternatívok, hogy a létrehozásuk nem megy keresztül ugyanazon a lépéseken, mint a többi főcsoportbeliek. Vannak még helyi főcsoportok, széles körben terjesztett egyebek, mint a bionet, és a saját szervezetednek is lehetnek saját, belső csoportjai. Nemrégiben egy "humanities" főcsoport is létrejött, és várhatóak továbbiak is. A bibliográfiánk [2,8,22,23]-as anyagait érdemes a témában elolvasni.

3.2 Iránymutató Adminisztrátoroknak

3.2.1 Általános témák

3.2.2 Levelezési listák

3.2.3 Usenet

3.3 Iránymutató moderátoroknak

3.3.1 Általános útmutató

4.0 Információs szolgáltatások (Gopher, Wais, WWW, ftp, telnet)

Az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a Hálózat néhány új szolgáltatás nyomán. Gopher, Wais, World Wide Web (WWW), Multi User Dimensions (MUD), ez utóbbi objektumorientált verziója (MOO) a legfontosabbak. Noha az információlelés lehetősége robbanásszerűen terjed, a "Vevő védd magad" (Caveat Emptor) elv érvényben marad. Ezekről részletesebben a válogatott bibliográfiánk [14,28]-as számú anyagaiban olvashatsz. (Fordító megjegyzése: Érdekes lehet még az IRC is. Ez a Caveat Emptor arra akart vonatkozni, hogy nem muszáj mindenbe pénzt/erőfeszítést stb. beleölni, ami elsőre szépnek látszik.)

4.1 Iránymutató felhasználóknak

4.1.1 Általános útmutató

4.1.2 Útmutató Valósidejű Interaktív Szolgáltatásokhoz (MUD-ok, MOO-k, IRC)

4.2 Iránymutató adminisztrátoroknak

4.2.1 Általános útmutató

5.0 Válogatott bibliográfia

Ez a dokumentum nagyobbrészt ezeken a műveken alapul. Ami konkrétan ezekben a művekben nem található meg, az az IETF-RUN munkacsoport tapasztalatán alapul.
 1. Angell, D., and B. Heslop, "The Elements of E-mail Style", New York: Addison-Wesley, 1994.
 2. "Answers to Frequently Asked Questions about Usenet"
  Original author: jerry@eagle.UUCP (Jerry Schwarz)
  Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes)
  Archive-name: usenet-faq/part1
 3. Cerf, V., "Guidelines for Conduct on and Use of Internet", http://www.isoc.org/proceedings/conduct/cerf-Aug-draft.html
 4. Dern, D., "The Internet Guide for New Users", New York:McGraw-Hill, 1994.
 5. "Emily Postnews Answers Your Questions on Netiquette"
  Original author: brad@looking.on.ca (Brad Templeton)
  Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes)
  Archive-name: emily-postnews/part1
 6. Gaffin, A., "Everybody's Guide to the Internet", Cambridge, Mass., MIT Press, 1994.
 7. "Guidelines for Responsible Use of the Internet" from the US house of Representatives gopher, gopher.house.gov:70/OF-1:208:Internet%20Etiquette
 8. How to find the right place to post (FAQ)by buglady@bronze.lcs.mit.edu (Aliza R. Panitz)
  Archive-name: finding-groups/general
 9. Hambridge, S., and J. Sedayao, "Horses and Barn Doors: Evolution of Corporate Guidelines for Internet Usage", LISA VII, Usenix, November 1-5, 1993, pp. 9-16. ftp://ftp.intel.com/pub/papers/horses.ps or ftp://ftp.intel.com/pub/papers/horses.ascii
 10. Heslop, B., and D. Angell, "The Instant Internet guide: Hands-on Global Networking", Reading, Mass., Addison-Wesley, 1994.
 11. Horwitz, S., "Internet Etiquette Tips", ftp://ftp.temple.edu/pub/info/help-net/netiquette.infohn
 12. Internet Activities Board, "Ethics and the Internet", RFC 1087, IAB, January 1989. ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1087.txt
 13. Kehoe, B., "Zen and the Art of the Internet: A Beginner's Guide", a Netikett info található szétszórva a műben. 3rd ed. Englewood Cliffs, NJ., Prentice-Hall, 1994.
 14. Kochmer, J., "Internet Passport: NorthWestNet's Guide to our World Online", 4th ed. Bellevue, Wash., NorthWestNet, Northwest Academic Computing Consortium, 1993.
 15. Krol, Ed, "The Whole Internet: User's Guide and Catalog", Sebastopol, CA, O'Reilly & Associates, 1992.
 16. Lane, E. and C. Summerhill, "Internet Primer for Information Professionals: a basic guide to Internet networking technology", Westport, CT, Meckler, 1993.
 17. LaQuey, T., and J. Ryer, "The Internet Companion", Chapter 3 "Communicating with People", pp 41-74. Reading, MA, Addison-Wesley, 1993.
 18. Mandel, T., "Surfing the Wild Internet", SRI International Business Intelligence Program, Scan No. 2109. March, 1993. gopher://gopher.well.sf.ca.us/00/Communications/surf-wild
 19. Martin, J., "There's Gold in them thar Networks! or Searching for Treasure in all the Wrong Places", FYI 10, RFC 1402, January 1993. ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1402.txt
 20. Pioch, N., "A Short IRC Primer", Text conversion by Owe Rasmussen. Edition 1.1b, February 28, 1993. http://www.kei.com/irc/IRCprimer1.1.txt
 21. Polly, J., "Surfing the Internet: an Introduction", Version 2.0.3. Revised May 15, 1993. gopher://nysernet.org/00/ftp%20archives/pub/resources/guides/surfing.2.0.3.txt ftp://ftp.nysernet.org/pub/resources/guides/surfing.2.0.3.txt
 22. "A Primer on How to Work With the Usenet Community"
  Original author: chuq@apple.com (Chuq Von Rospach)
  Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes)
  Archive-name: usenet-primer/part1
 23. Rinaldi, A., "The Net: User Guidelines and Netiquette", September 3, 1992. http://www.fau.edu/rinaldi/net/index.htm
 24. "Rules for posting to Usenet"
  Original author: spaf@cs.purdue.edu (Gene Spafford)
  Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes)
  Archive-name: posting-rules/part1
 25. Shea, V., "Netiquette", San Francisco: Albion Books, 1994?.
 26. Strangelove, M., with A. Bosley, "How to Advertise on the Internet", ISSN 1201-0758.
 27. Tenant, R., "Internet Basics", ERIC Clearinghouse of Information Resources, EDO-IR-92-7. September, 1992. gopher://nic.merit.edu:7043/00/introducing.the.internet/internet.basics.eric-digest gopher://vega.lib.ncsu.edu/00/library/reference/guides/tennet
 28. Wiggins, R., "The Internet for everyone: a guide for users and providers", New York, McGraw-Hill, 1995.

6.0 Biztonsági meggondolások

Ebben a dokumentumban nem tárgyalunk biztonsági témákat.

7.0 A szerző címe

Intel Corporation
2880 Northwestern Parkway
SC3-15
Santa Clara, CA 95052
Phone: 408-765-2931
Fax: 408-765-3679
EMail: sallyh@ludwig.sc.intel.com

A fordító címe

Négyesi Károly
Budapest
P.f.503
1462
Email: chx@cs.elte.hu

Köszönetet mondok a javításokért mindenkinek, de elsősorban a következőknek: Varga Ákos Endre (Hamster), Liling Zoltán, Kiss Gábor, Márton Ádám.