Ugrás a tartalomra

KOPI Plágiumkereső - A fordítási plágiumok keresője


A plágiumkeresőt úgy tesztelheti, hogy Petőfi Sándor verseiből szúr be egy-két versszakot ide. A rendszer már párszor tíz szavas egyezést is képes kijelezni. Petőfi verseket az alábbi oldalon találhat: http://mek.oszk.hu

Kezdőlap

Tartalom: Mit tud, Kinek szánjuk, Hol keres, A KOPI használatáról röviden, Történet, Kapcsolat

Üdvözöljük a KOPI plágiumkereső portálon!

KOPI - A fordítási plágiumok keresője

"plágium: szellemi tolvajlás, más művének közlése saját név alatt, a mű alapgondolatának vagy részleteinek felhasználása a szerzőre való hivatkozás nélkül" (Magyar Értelmező Szótár)

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk szó szerint lemásolt, plagizált tartalommal. Ennek felkutatására számos megoldás született már, ezek közül magyar nyelven a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya által üzemeltetett KOPI Plágiumkereső a legismertebb.

Mit tud

Egynyelvű plágiumkeresés

A KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál egy egyedülálló, nyílt szolgáltatás az internetező közönség számára, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját dokumentumaik valamint mások által feltöltött dokumentumok között azonos részeket, hasonlóságot, esetleg teljes egyezést keressenek. A nyelvfüggetlen algoritmusnak köszönhetően ezt bármely európai nyelven megtehetik.

Fordítási plágiumok keresése

A világon egyedülálló módon az angol és magyar Wikipédiából átvett idézeteket és azok fordítását is képes megtalálni szolgáltatásunk. A KOPI jelenleg a magyar, angol, német nyelveken való keresést támogatja, de folyamatosan további nyelvekkel bővítjük.

Idézetek mennyiségének mérése

A rendszer képes mérni egy dokumentumban az idézetek mennyiségét, ha a forrás rendelkezésre áll; két dokumentum közötti átfedést; valamint a dokumentumok egyediségét egy dokumentumhalmazban.

Eredeti szerző megkeresése

A rendszer egyre növekvő adatbázisának köszönhetően képes az eredeti szerzőt, vagy olyan műveket keresni, amelyben idéznek egy adott szerzőtől. A rendszer alkalmas többszázezer oldalnyi dokumentumot másodpercek alatt összehasonlítani egymással, miközben akár egy bekezdés hosszúságú egyezést is ki tud mutatni.

Kinek szánjuk

A KOPI Plágiumkeresőt elsősorban a hazai felsőoktatásban is elharapódzott plagizálás visszaszorítása fejlesztettük ki, de a házi feladatok és diplomadolgozatok, cikkek összehasonlításán felül még sok egyéb célra is alkalmas a rendszer.

Felsőoktatás

Oktatók számára lehetőséget biztosít a Rendszer a házidolgozatok és diplomák összehasonlítására, akár a korábbi évek hasonló műveivel, akár a KOPI hatalmas adatbázisával és a Wikipédia teljes szövegével is.

Diákok ellenőrizhetik a művüket, megnézhetik, hogy az összes idézet mennyisége nem haladta-e meg az oktatási intézményben megengedettet. Diplomájukat ők maguk feltölthetik, hogy másolás esetén látható legyen az eredeti szerző.

Kutatás fejlesztés

Szerzők feltölthetik az eredeti művüket a KOPI portálba, és utána szabadon publikálhatják, közzétehetik, árulhatják. A KOPI védi a szerzői jogokat, ha valaki idéz a műből, akkor pillanatok alatt megtalálható az eredeti forrás.

Bírálók használhatják a Plágiumkeresőt arra, hogy a szerző korábbi műveivel és a forrásként megjelölt cikkekkel összehasonlítsák a beadott cikket, így kiszűrhetőek a nem jelölt idézetek, és az önplagizálás - egy cikk, gondolat többszöri eladása - is.

Konferenciaszervezőknek segít a cikkek minél egyedibbé, értékesebbé tételében, és a hasonló témájú cikkek, szerzők megtalálásában.

Vállalatok, kiadók

A kiadványokban és céges honlapokon megjelenő szövegeket is gyakran plagizálják, így fontos lehet újság- és könyvkiadók, blog szerzők és a média egyéb szereplői számára is, hogy megtudják, anyagaikat ki használja fel. Amennyiben műveiket elérhetővé teszik a KOPI számára, akkor azokat meg tudjuk védeni a plagizálással szemben. Céges honlapok és kiadványok is komoly gazdasági értéket képviselnek, ezek védelme is sokkal egyszerűbb a Plágiumkereső segítségével.

Hol keres

Dokumentumok feltöltése

A KOPI Plágiumkereső lehetőséget biztosít bárki számára, hogy dokumentumokat feltölthessen, és azokkal plágiumkeresést indíthasson. Ezáltal összehasonlíthatja a saját dokumentumait egymással, és a rendszer adatbázisával is.

KOPI adatbázisa

SZTAKI Desktop Grid logo

Felhasználóink nemcsak a többtízezer regisztrált felhasználó által feltöltött dokumentumokban kereshetnek, számos digitális gyűjteménnyel és a több millió szócikket tartalmazó Wikipédiával is összehasonlíthatják a dokumentumaikat. A KOPI a SZTAKI Desktop GRID alkalmazást használja a Wikipédia hatalmas adatbázisának az előfeldolgozására. Ön is segíthet nekünk, ha futtatja azt az asztali számítógépén.

Integrált keresés

A KOPI rendszert felkészítettük, hogy igény szerint külső rendszerekbe integrálni lehet, így meg tud védeni olyan digitális gyűjteményeket is, amelyekhez esetleg csak regisztrált felhasználók férhetnek hozzá.

A KOPI használatáról röviden

A hasonlóságkereső szolgáltatás a felhasználók által feltöltött dokumentumok között keres egyezést. A feltöltött dokumentumokhoz való hozzáférést regisztráció teszi lehetővé. Az alábbi öt egyszerű lépéssel máris használhatja a KOPI keresőt:

  1. Regisztráció
  2. Belépés a rendszerbe
  3. Dokumentum feltöltése
  4. Dokumentum kijelölése
  5. Hasonlóságkeresés indítása

Történet

Kapcsolat

Kérdése, észrevétele van? Szívesen megválaszoljuk. Keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén.

Általános kérdések, észrevételek:
Email: kopiGET_RID_OF_THIS_TEXT@GET_RID_OF_THIS_TEXTsztaki.hu
Telefon: +36 (1) 279-6269, +36 (1) 279-6212
Postacím:
SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály
H-1111 Budapest
Lágymányosi u. 11.